PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Kompostiranjem komunalnog i kuhinjskog bio razgradivog otpada, te proizvodnjom humusa hotel štedi 25.800 kn

Hotel Villa Dvor da bi poboljšao kvalitetu okoliša i smanjio troškove za zbrinjavanje komunalnog i biorazgradivog otpada (zeleni dijelovi biljaka, pokošena trava, lišće, grančice, ambalažni karton, papir, ukupni otpad iz kuhinje) izgradio je vlastitu kompostanu u koju se prirodnim putem kroz suhozid dovodi zrak, a uz pomoć spiralne miješalice smjesa se povremeno miješa radi pravilne fermentacije. Godišnja količina komunalnog otpada koji ide u kompostanu kreće se oko 5000 litara. Sva staklena i pet ambalaža ide u povrat ako je zaračunata povratna naknada, a ostatak ide u reciklažu. Pored toga i otpadno ulje iz kuhinje ide u reciklažu. Obzirom da je cijena zbrinjavanja 1 litre komunalnog otpada 1,64 kune hotel štedi 8.200,00 kuna. Dobivena smjesa nakon fermentacije prebacuje se na doradu u glistnjak gdje se uz pomoć kalifornijskih glista kompost prerađuje u vrhunski humus. Ovom operacijom dobiva se oko 2000 litara prvoklasnog humusa čija je cijena na tržištu oko 2,8 kn što je dodatnih 5.600,00 kuna. Ovako dobivenim humusom oplemenjuje se tlo i isti se koristi kao prehrana u vlastitom vrtu kod proizvodnje povrća za potrebe hotela. Uz vrhunsku kvalitetu povrća iz vlastitog bio vrta, hotel dodatno ostvaruje uštedu od oko 12.000,00 kn na umjetnom gnojivu i nabavi povrća za potrebe kuhinje.

Dobivanjem toplinske energije iz rijeke Cetine štedi se 90.000 kn

Za grijanje i hlađenje hotela, te pripremu potrošne tople vode, uz suradnju sa Strojarskim fakultetom u Splitu konstruirana je i izrađena dizalica topline voda - voda. Ishođena je koncesija za zahvat vode na rijeci Cetini. Dizalica topline sastoji se od dva odvojena kruga. Jedan služi za pripremu potrošne tople vode kada ne radi sustav za hlađenje. Drugi krug se koristi za grijanje i hlađenje prostora hotela. Kada radi sustav hlađenja onda se otpadna toplina rekuperira i koristi za zagrijavanje potrošne tople vode. Ovaj sustav autonomno proizvodi svu potrebnu toplinsku energiju za potrebe hotela. Koeficijent utrošene i dobivene energije kreće se oko 1:5. Sve prostorije u hotelu uključujući i hodnike imaju autonomnu regulaciju temperature čime se dodatno štedi u potrošnji toplinske energije, a rad fan-coil-a (uređaja koji se sastoji od spiralne cijevi, koja provodi toplu ili hladnu vodu i ventilatora) se automatski zaustavlja čim se otvori prozor u dotičnoj prostoriji. Sva stakla su termo izvedbe, a fasada terase i krov hotela su izolirani sa 8 cm stirodura čime se dodatno smanjuju gubitci energije. Obzirom da je prosječna potrošnja energije za strojarnicu, koja ima posebno brojilo, oko 4000 Kwh mjesečna ušteda se kreće oko 15.000,00 kuna. Budući da hotel posluje 6 mjeseci, godišnja ušteda iznosi oko 90.000,00 kuna. Osim financijske koristi za hotel, riječ je i o značajnom doprinosu zaštiti prirode od onečišćenja. Smanjuju se troškovi zbrinjavanja otpada na razini lokalne zajednice i smanjuje se emisija ugljičnog dioksida.

Potrošnja pitke vode smanjena za 50%

Kako bi se racionalno trošila pitka voda u svim sanitarnim čvorovima ugrađeni su vodokotlići sa dvozonskim ispiranjem 3 ili 6 litara vode u jednom ispiranju. U javnim sanitarnim čvorovima ugrađene su slavine na senzor, a u svim kupaonicama ugrađene su termostatske miješalice kojima zadajete temperaturu vode za kupanje. Pored toga sve slavine imaju ugrađene perlatore, odnosno uređaji koji miješaju vodu i zrak, pri čemu se troši do 50% manje pitke vode, a sam osjećaj tuširanja je znatno veći jer se dobiva mekani mlaz i izdašna količina. Šamponi i sapuni u sobama i zajedničkim sanitarijama su pH neutralni te imaju Eco certifikat, a deterdženti koji se koriste u pranju rublja i posuđa biološki su razgradivi. Uštedu pitke vode ostvaruje se i u održavanju okoliša hotela. Sve biljke u okolišu hotela su autohtone biljne vrste (kadulja, vrijesak,lavanda, ružmarin, brnistra, masline, različite vrste trajnica) koje su puno otpornije na lokalne klimatske uvjete (krško područje, nedostatak vode u ljetnim mjesecima, bura u zimskom periodu) te se time znatno smanjuje potrošnja vode za zalijevanje, a prehrana humusom čini ih izdržljivijim i otpornijim.

Ušteda električne energije led rasvjetom i do 7 puta

Ušteda električne energije osim energije za grijanje provodi se i na rasvjeti. U hotelu su ugrađena sva rasvjetna tijela koja koriste štedne žarulje. Od prošle godine smo dodatno počeli zamjenu svake štedne žarulje koja pregori sa led žaruljama, koje su u potrošnji električne energije i do 7 puta manje od plinskih štednih žarulja. Osim toga hotel je završio svu potrebnu proceduru i ishodio potrebnu dozvolu za montažu fotonaponske elektrane na krovu hotela čija će snaga biti 30 kw.
hotel valamar president dubrovnik Vrtovi na terasama hotela su okrenuti sjevernim ekspozicijama, tako da su u zimskom razdoblju izloženi udarima hladnih i izrazito jakih vjetrova (bura i sjeverac – tramontana)te jugozapadnom - lebić, ali i jakog sjeverozapadnog vjetra u ljetnom periodu – maestral. Budući da su vrtovi na povišenom položaju to je utjecaj vjetra još izraženiji. Vizure s terasa te okolnih balkona i soba su vrlo atraktivne – pogled na more, Elafite, sve do obzora i Pelješca. Najzastupljenije biljne vrste na krovnim vrtovima s: Lavanda (Lavandula angustifolia, Lavandula dentata), ružmarin (Rosmarinus officinalis, Rosmarinus prostrata), majčina dušica (Tymus serpyllum), mažurana (Origanum majorana), kadulja (Salvia officinalis), santolin (Santolina chamaecyparisus), juniperus (Juniperus sabina tamariscifolia), žumara (Chamaerops humilis) - jedina autohtona vrsta palme na europskom kopnu - kod nas je autohtona na otoku Lokrumu (Adamović).

Razbijač kamenca

Razbijač kamenca ugrađena su na dva mjesta (voda koja ide u tehnološka postrojenja) i membranski filtri kako bi do pojedinog uređaja došla što čistija voda do perilice suđa u kuhinjama, strojevi za kuhanje kave, perlatori na špinama, tuševi… Uštede u novcu su u značajnom produljivanju vremena amortizacije opreme.

Membranski pročistač

MBR (Membranski bio reaktor) je tehnologija koja pripada grupi separacijskih procesa s biološkom obradom s aktivnim muljem. Razvio ga je Almes-eko d.o.o. iz Rijeke. Cijena kubika vode sa svim davanjima je 20,00 kuna plus PDV. U toj cijeni je sadržana i odvodnja otpadnih voda u iznosu od 4,72 kune i cijena pročišćavanja otpadne vode u iznosu od 0,47 kuna. Kako hotel Istra ima vlastiti bio pročistač i ne plaća cijenu odvodnje i pročišćavanja komunalnoj organizaciji, plaća vodu po cijeni od 14,81 kunu po m3.
postupak kompostiranja u umagu

Ekološka i ekonomska logika

Prikupljamo materijale za kompostiranje (pokošenu travu, usitnjeno granje, iglice, lišće...) iz objekata blizu kompostane (Centralni servis Istraturista, Umag).Ukupno se prikupi cca 2.000m3 za što lokalno komunalno poduzeće naplaćuje do 130 kn/m3, pa je godišnja ušteda 260.000 kn. Od 2.000m3 materijala dobije se oko 100m3 komposta koji u dućanu košta 70 kn.

Opis postupaka:

Riječ je o aerobnoj kompostani što znači da su na dno kompostne hrpe postavljene perforirane cijevi, cigle ili u našem slučaju palete za odzračivanje i kompostna hrpa nema neugodnih mirisa. Postoji nekoliko čimbenika o kojima ovisi pravilan tijek procesa kompostiranja i aktivnosti mikroorganizama: odnos dušika i ugljika, temperatura, kisik, struktura i vlaga. Iz tog je razloga potreban je stalni nadzor temperature kompostne hrpe. Nakon cca 4 mjeseca kompostna hrpa se preslaguje na način da masa sa dna i iz sredine dođe na površinu, a površinski sloj u sredinu. Zbog zaštite od kiše hrpe se pokrivaju materijalom koji sprečava protok kiše ali dozvoljava protok zraku. Ukratko:
  • Određujemo volumni udio pojedinih materijala od kojih radimo hrpu, kako bi se dobio pravilni odnos, vlažnost i struktura izmiješanih tvari
  • Postavljamo zračni kanal
  • Slažemo prikupljene materijale u hrpe
  • Nakon završetka hrpe pokrivamo materijalom koji sprječava prodor kiše, a omogućuje protok zraka
  • Nakon izgradnje, redovno kontroliramo temperature i miris.
Sa stručnim kadrom proizvođača dogovorena je posebna izvedba uređaja. Predviđena dizalica topline odabrana je da podmiruje potrebe na grijanju građevine kod vanjske projektne temperature -6 C, sa 6 kompresora, 2 radna kruga, dok ukupne potrebe na hlađenju podmiruje sa rashladnim krugom sa 4 kompresora. Dizalica topline ima tri načina rada, i to :

Način rada I. Ljeti

Kao klasični rashladnik, sa totalnom rekuperacijom otpadne topline (voda-voda), te se kondenzatorska, otpadna, toplina oduzima vodom i koristi za grijanje potrošne tople vode, no samo u intervalu 50 – 100% potreba na hlađenju, ispod 50% potreba na hlađenju ili je temperatura u akumulatorima potrošne tople vode ispod tražene vrijednosti, uređaj automatski prelazi na II. način rada

Način rada II. Ljeti

Kao klasična dizalica topline, zrak-voda, te glavni izmjenjivač postaje kondenzator, te zagrijava potrošnu toplu vodu do tražene temperature kad se vraća u I. način rada

Način rada III. Prioritet priprema potrošne tople vode

Ljeti uređaj radi u sustavu zrak-voda, hladi građevinu, prekida se postavljeni program hlađenja i prelazi na program pripreme potrošne tople vode. Zimi uređaj radi u sustavu zrak-voda, grije građevinu, prekida se postavljeni program grijanja i prelazi na program pripreme potrošne tople vode. U ljetnom periodu, kada uređaj podmiruje od 50 do 100% potreba na hlađenju, totalnom rekuperacijom otpadne topline se podmiruju potrebe na pripremi potrošne tople vode. U prelaznim periodima, proljeće, jesen, kao i ljeti kod rashladnog opterećenja hotela ispod 50%, potrošna topla voda se priprema u II. ili III. režimu rada.
Zimi do vanjskih temperature iznad +7 C (srednja temperatura tijekom zime), radom u II. režimu rada (dizalica topline), kondenzatorska toplina je dovoljna za podmirenje svih potreba na ogrjevnom mediju, odnosno grijanje hotela i priprema potrošne tople vode. Zimi kod vanjskih temperature ispod +7 C, odnosno srednje zimske temperature do -6 C (zimske projektne temperature), radom u II. režimu rada (dizalica topline), kondenzatorska toplina nije dovoljna za podmirenje 100%-tnih potreba na pripremi potrošne tople vode, te je u periodima manje potrošnje, npr. kada nije potrebna ventilacija restorana, bara i lobby-a, te noću, potrebno preći u III. režim rada. Ovim sustavom se na smanjenju troškova energije godišnje uštedi oko 135.000 kuna.

Sustavi za grijanje i hlađenje u hotelu Villa Andrea spojeni su na solarni sustav, koji se isto tako koristi i za grijanje vode. Perilice za rublje i posuđe uzimaju toplu vodu zagrijanu solarnom energijom, što smanjuje ne samo potrošnju električne energije, već i zagađivanje. Što se tiče rasvjete, hotel je postupno uvodio štedne žarulje i led žarulje, gdje god je to bilo moguće. Na mjestima gdje hotel nema automatsko paljenje svjetala, postavljene su upute za gašenje svjetala. S obzirom da hotel nema "pametne sobe" menadžment je tome doskočio postavljanjem uputa za gašenje svjetala po sobama.
U svrhu uštede u svim kupaonicama postavljene su obavijesti za goste o važnosti čuvanja okoliša, te o potrebi smanjenja potrošnje vode i deterdženata, s namjerom da se što manje ručnika pere svakodnevno. Na ovaj način je snalažljivo osoblje postiglo usitinu značajno smanjenje svakodnevnog pranja ručnika.
Dalmacija nema centralni prihvat sortiranog primarnog otpada, pa su djelatnici hotela dogovorili prikupljanje za pojedine vrste otpada (papir se prvih godina poklanjao obližnjoj osnovnoj školi u sklopu akcije prikupljanja papira, a ove godine potpisan je ugovor za odvoz papira s koncesionarom, kao i zbrinjavanje, te odvoz deponiranog jestivog ulja iz kuhinje).

Ušteda vode

Kako bi se smanjila potrošnja pitke vode, na sve slavine i tuševe u hotelu ugrađeni su tzv. perlatori, odnosno uređaji koji miješaju vodu sa zrakom, pri čemu se troši do 50% manje pitke vode, a sam osjećaj ne odaje manju količinu vode, već naprotiv gost dobiva "pune ruke" vode i zraka. Osim perlatora misli se i na uštedu pitke vode prilikom održavanja okoliša hotela (zelenilo, gredice, ...). Naime, Postupno kroz 2 godine, sve biljke (cvijeće, zelenilo, grmlje i drveće) zamijenjeno je autohtonim biljnim vrstama (lavanda, ružmarin, maslina, smilje, različite vrste trajnica, ....) koje su puno otpornije na klimatske uvjete podvelebitskog kraja (krško područje, nedostatak vode u ljetnim mjesecima, bura u zimskom periodu, ..) te se time znatno smanjila potrošnja pitke vode.

Ušteda električne energije

Osim korištenja štednih žarulja po hotelu, skrenuli bi pažnju na solarni sustav za pripremu potrošne tople vode kojim se u ljetnim mjesecima uštedi oko 30% potrošnje električne energije. Nadalje, smanjena je potrošnja električne energije postavljanjem solarnih svjetiljki za rasvjetu parkirališta, vrta i prilaznih puteva, čime je isključen ljudski faktor, već se rasvjeta pali ovisno o količini sunčeve svjetlosti. Isto tako svaka prostorija u hotelu ima vlastito reguliranje temperature unutar prostorije, kao i mogućnost isključenja u slučaju kad nema nikog u prostoriji. Edukacijom osoblja postignuto je ekološko razmišljanje da najmanje struje troši ugašeni potrošač (TV, klima, svjetlo, ....).

Smanjenje količine komunalnog otpada

primarna selekcija otpadahotel vicko okoliš
  • selektivno prikupljanje otpada - sav otpad iz pojedinih poslovnih jedinica hotela se selektivno prikuplja (staklo, plastika, biološki otpad, miješani komunalni otpad, ambalažni otpad 0,50 kn za povrat, električni i elektronički otpad, opasni otpad, ...). Za svaku vrstu otpada postoji označeni spremnik sa ključnim brojem otpada i spremnici se nalaze na označenom eko-otoku
  • nabava repromaterijala za poslovanje u većim pakiranjima: uvođenjem Sustava ISO 14001, nabava repromaterijala je usmjerena na veća pakiranja čime se izbjegava velika količina konfekcijskog pakiranja, odnosno velika količina konfekcijskog otpada. Uspredno s Sustavom ISO 14001, pokrenut je i projekt "Hrvatski doručak" u suradnji sa Hotelijerskim Fakultetom iz Opatije, gdje se gostima nudi široka paleta hrvatskih proizvoda od Slavonije preko Podravine, Posavine, Like i Gorskog Kotara do Dalmacije, uz napomenu da se većinom koriste lokalni prozivođači iz pojedine regije, koji svoje proizvode pakiraju u velika pakiranja (refužo) kako bi se opet izbjegla velika količina konfekcijskog pakiranja
  • biološki otpad koji se odvaja iz kuhinje i sa zelenih površina priliikom održavanja prikuplja se u kompostanu čime se smjanjuje udio u miješanom komunalnom otpadu.
  • prikupljanje ambalaže 0,50 kn za povrat iz svih poslovnih jedinica hotela